NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  PAKMÍN VISNAGA.
Ammi visnaga Lam., pakmín visnaga

Popis.
Jednoletá až 120 cm vysoká bylina s listy podobnými kopru a bílými květy (u kopru jsou žluté) sestavenými v okolíky. Má drobné, hladké, pětižeberní plody (dvojnažky) podobné bedrníkovým. Kvete od června do září.

Výskyt.
Roste ve Středomoří, Africe a Malé Asii. Hlavně se vyskytuje a pěstuje v Egyptě, ale i v jiných zemích, jako například v Polsku, Bulharsku, pokusně také u nás.

Užívaná část.
Plod (Fructus ammi visnagae).

Sběr a úprava.
Plody se sbírají v době dozrávání v červenci až září. Okolíky se seřežou, nechají proschnout, vymlátí, vytřídí a vyčistí. Droga má slabě kořenitý pach a chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje chromeny, hlavně khelin (až 1,0 %), malé množství khelinolu a visnagin, glykosid khelol, skupinu kumarinových látek zvanou visnagan, flavonové glykosidy a mastný olej.
Uvolňuje křeče. Odvar nebo tinktura vyvolává útlum hladkého svalstva, zvláště močovodu, žlučových cest, žlučníku a bronchů. Dobré léčebné výsledky se vysvětlují spolupůsobením jednotlivých obsahových složek. Čisté látky účinkují při stejném dávkování slaběji. Droga působí také rozšíření věnčitých tepen a zlepšuje kontrakci srdce. Účinek je podmíněn hlavně khelinem, který ve větších dávkách může vyvolat nevolnost, závrať nebo i kolaps.

Užití.
Vnitřně v odvaru jako spazmolytikum a vazodilatans (5 g na 100 ml, 2 - 3krát denně) při křečích močových a žlučových cest, hlavně k vypuzení ledvinových, močových a žlučových kaménků a při bronchiálním astmatu. Dále se užívá při angíně pectoris. Používá se jako surovina k izolaci čistých látek, zvláště khelinu.

Poznámka.
Plody pakrnínu visnaga se snadno zamění s plody pakmínu většího, popřípadě s jinými plody mrkvovitých rostlin.